Kouzelné hlavní město Chorvatska

    Záhřeb je městem, které všichni známe, že existuje, ale dokážeme o něm říci něco víc než jen, že je hlavním městem Chorvatska? Všichni většinou pouze projíždíme okolo, popřípadě přesedáme na letišti na jiná letadla mířící na jiná místa.

    Rozhodně není na škodu se v tomto krásné města zastavit. Jen dopředu je potřeba upozornit, že jeden den bude málo. Základním bodem je najít dobré ubytování, v Záhřebu, stejně jako v každém jiném hlavním městě naleznete dost zajímavého ubytování. Je zde několik hostelů, které kvalitou a stylem ubytování odpovídají lepším hotelům na jihu Evropy.
    Hlavní nádraží

    V dnešní době je i rozšířená nabídka ubytování v soukromých pokojích, což je ideální volba pro lepší poznání prostředí a místních obyvatel.

    V Záhřebu se bez problémů domluvíte anglicky, ale zapomeňte, že Vám zde stejně jako u moře budou někteří prodavači rozumět česky, to spíše vůbec. Možná u některých starších se domluvíte i dalšími jazyky, ale není dobré na to sázet.

    Při prohlídce Záhřebu nesmíte vynechat několik základních bodů. Mezi jeden z nich patří Trg bana Josipa Jelačiča, kde se snad neustále odehrávají nějaké trhy nebo různé akce zaměřené na folklor. Vánoční trhy zde patří mezi nejkrásnější v Evropě. I přesto, že dorazíte a nebude zde probíhat zrovna žádná akce je toto náměstí protknuté historií a určitou grácií, že se zamyslíte, zda nestojíte na méně známém pražském náměstí.

    Dále nesmíte vynechat Záhřebskou katedrálu, horní trh nad náměstím, kde probíhá venkovní prodej od květin přes maso až po zeleninu. Poté se vydejte Ulicí Ivana Tkalčiča, která vás provede nejkrásnější uličkou v Záhřebu a zároveň Vám poskytne několik míst k občerstvení a i kulturnímu zážitku.
    Trg Jelačiče

    Jako gastronomický zážitek nevynechte pečené kaštany, které z českých ulic již skoro vymizely. Někde místo nápisu „kešteny“ zahlédnete „maroni“, neváhejte a ochutnejte, jsou to kaštany, které jsou vyšlechtěné, aby byly chutnější a větší, lépe se i loupou, jen je nenechte vychladnout, pak se již skoro oloupat nedají.