„Brr, to je zas zima! Pořádně se ochladilo a venku je fakt nevlídno. Musím obléknout teplý svetr, abych se zahřál. A ještě, že tu mám v zásobě domácí slivovici, ta také pořádně zahřeje!“ Zažíváte i vy něco podobného? Míváte obdobné sklony v chladném ročním období prohřívat organismus nejen teplým oblečením, ale i alkoholem? Máme pro vás lepší nápad. Výrazně zdravější a prospěšnější. Alkohol je totiž buněčný jed a ačkoli můžete tvrdit, že v malém množství je to lék, není to pravda. Alkohol může lokálně vzbudit pocit tepla, ale ve finále si ublížíte.
Představte si, že se vypravíte do hor na lyže, například zorganizujete sobotní zájezd na Klínovec a tam se budete na svahu posilovat slivovicí. Alkohol vám pak na sjezdovce může způsobit i těžký úraz a nejen to, alkohol oslabuje imunitní systém a pro organismus je vždy značnou zátěží, neboť se s ním musí vypořádat tak, aby se metabolizoval na neškodné látky. Chcete-li se na sjezdovce i na jiných místech opravdu zahřát a dopřát svému tělu výživné látky, které jsou naopak velmi prospěšné, uvařte si raději zázvorový čaj. Zázvor prohřívá organismus a mimo jiné mírní různé bolesti, posiluje imunitní systém a podporuje trávení.
Zázvor nemá žádné vedlejší účinky, nevzniká na něm závislost a můžete jej konzumovat (v rozumném dávkování) po celý rok. Zázvor je možné podávat i dětem od dvou let věku, samozřejmě v menším množství v porovnání s dávkou pro dospělého člověka. Zázvorový čaj lze osladit medem, melasou, javorovým či agávovým sirupem, případně můžete čaj sladit kvalitním hnědým třtinovým cukrem. Nepoužívejte k oslazení bílý řepný rafinovaný cukr, ten je přezdíván „bílým jedem“, protože neobsahuje téměř žádné živiny. A ještě něco. Chcete-li mít ze zázvorového čaje opravdu prospěch, nekombinujte jej s alkoholem, abyste zvýšili jeho účinnost. Bylo by to právě naopak.