Pomůže vám hypotéka?

    Ten, kdo zná hypotéky, mi dá určitě za pravdu, že jde o půjčky, které mají své místo na našem trhu a které jsou pro leckoho z nás nenahraditelné. A to doslova.

    Když si chce někdo dejme tomu koupit vlastní dům nebo byt, rekreační objekt, firmu nebo jinou nemovitost, potřebuje logicky ohromné peníze, a kdo má zkušenosti s jinými půjčkami, ví, že nebýt hypoték, peníze by se na něco takového v podobě půjčky nesehnaly. Protože se za každou půjčku musí nějak ručit, a žádná finanční instituce by nepůjčovala miliony na desítky let jenom na základě prokázaných momentálních příjmů žadatele a čistých registrů dlužníků. Protože za tak dlouhou dobu splácení by se toho mohlo hodně změnit, a ani ten, kdo by byl nyní zcela důvěryhodný a solventní, by takový už časem být nemusel. A půjčené peníze by zmizely v nenávratnu. Což právě u hypoték nehrozí, protože u nich je vrácení půjčených peněz zaručeno nemovitostí, a nemovitý majetek, který by v případě nesplácení hypotéky propadl finančnímu ústavu, je stabilně hodnotnou zárukou toho, že na tom nebude finanční instituce tratit.

    starý dům

    Hypotéky ale nemusí posloužit jenom při koupi nemovitosti. Mohou umožnit i financování rekonstrukce a jiných stavebních prací a podobně. A hypotéka bez dokládání příjmů Hypotéka bez registru se ani nemusí týkat nějakých investic do nemovitého majetku. Ta může posloužit i jinak.

    Jak?

    US dolary

    Když si někdo takovou nebankovní hypotéku vezme, zaručí se za ni zástavou své nemovitosti a splácí ji jako kteroukoliv jinou hypotéku, ovšem peníze, jež takto získá, může použít různě. I na podnikání, i na splácení jiných dluhů, i na investice, prostě na co je libo. A i zde platí, že je tu taková možnost jenom díky zástavě nemovitosti, jež se neodmyslitelně pojí s hypotékami. Nebýt zástavy nemovitosti, nebyl by tu nikdo vyslyšen, ani kdyby měl nezvladatelné finanční problémy a zoufal si.

    Ale taková nebankovní hypotéka tu je. A proto si žádný majitel nemovitosti zoufat nemusí.